Okta Identity Governance: een geconsolideerde IAM- en governance-oplossing

Cyberinbreuken hebben al jarenlang ernstige gevolgen voor enterprises, van financiële consequenties tot verstoring van de activiteiten van de organisatie. Deze inbreuken komen steeds vaker voor en daarom vaardigden de Verenigde Staten in 2021 een speciaal presidentieel besluit uit om de cybersecurity van organisaties te verbeteren.

In deze nieuwe wereld van verhoogde cyberbeveiliging zijn IGA-tools (Identity Governance and Administration), die eerder vooral op compliance gericht waren, een cruciaal onderdeel geworden van elk securitysysteem waarin identity centraal staat. De traditionele IGA-oplossingen zijn losstaand en voldoen niet aan de vereisten van de moderne, cloudgerichte wereld. 

Vandaag kondigen we de algemene beschikbaarheid aan van Okta Identity Governance, een moderne, geconsolideerde oplossing voor IAM en governance die gericht is op het verbeteren van de security en compliance van de organisatie. Deze oplossing helpt de dagelijkse securityrisico's te verkleinen en de IT-efficiency te verbeteren. Okta Identity Governance geeft een nieuwe invulling aan hedendaagse governance. Omdat het is gebaseerd op de intuïtieve, cloud-native technologie van Okta, is het voor IT-teams gemakkelijk te implementeren en voor medewerkers eenvoudig te gebruiken. Dit is een belangrijke stap vooruit, omdat we niet alleen een compleet identity-platform leveren, maar ook een strategische identity-partner blijven voor organisaties over de hele wereld. 

Wat is er nieuw in Okta Identity Governance?

Gartner is in 2020 gestopt met de publicatie van het Magic Quadrant voor IGA. Als reden hiervoor noemden ze de maturiteit van de markt en het gebrek aan differentiatie tussen de leveranciers van traditionele losstaande IGA-oplossingen. Dit sentiment kwam ook overduidelijk naar voren toen we contact opnamen met onze klanten om naar hun mening hierover te vragen. Bij Okta vinden we dat een geconsolideerd IAM-platform onmisbaar is in het huidige tijdperk van digitale expansie. Dit moet een platform zijn met een holistische, geïntegreerde aanpak waarbij governance samen met access management een cruciale rol speelt. Okta Identity Governance ondersteunt dat concept door de introductie van drie nieuwe governancemogelijkheden in de Okta Identity Cloud:

  • Okta-toegangsverzoeken: Vereenvoudig en automatiseer het aanvragen en goedkeuren van toegang tot applicaties en resources. Selfservicemogelijkheden die strak zijn geïntegreerd met populaire samenwerkingstools, komen tegemoet aan de behoeften van gebruikers, ongeacht waar die zich bevinden, en zorgen voor een soepele, frictieloze experience om de provisioning van toegang te automatiseren.
  • Okta-toegangscertificeringen: Maak en beheer procedures voor herziening van de toegang. Periodieke controle van de toegang van gebruikers tot belangrijke resources en automatisch goedkeuren of herroepen van toegang zijn essentiële processen om te zorgen dat alle gebruikers het juiste toegangsniveau hebben voor alle resources.
  • Verbeterde governancerapporten: Mogelijkheden voor kant-en-klare rapporten om te voldoen aan audit- en compliancevereisten. Admins kunnen auditrapporten opstellen waarin staat wie er toegang heeft tot welke resources, wie de toegang heeft goedgekeurd en hoe de toegang is verkregen.

 

Samen met de mogelijkheden voor lifecycle-automatisering van Okta Lifecycle Management en de aanpassings- en uitbreidingsmogelijkheden van Okta Workflows kunnen klanten met Okta het proces automatiseren waarmee hun medewerkers het juiste toegangsniveau krijgen voor de resources die ze nodig hebben.

 

Okta Identity Governance Oktane21 IGA

Met Okta Identity Governance hebben we opnieuw gekeken naar de manier waarop governance tegenwoordig wordt aangepakt. Vervolgens hebben we een modern product gemaakt dat eenvoudig te gebruiken is en gebaseerd is op de Okta-principes van cloud-native technologie. Dat product biedt de volgende voordelen:

  • Het zorgt voor betere resultaten op het gebied van security en compliance.
  • Het is eenvoudig te implementeren en te onderhouden voor IT-teams.
  • Het is modern en eenvoudig te gebruiken voor medewerkers.

Hieronder leggen we verder uit hoe Okta Identity Governance klanten helpt deze doelen te behalen. 

Betere resultaten op het gebied van security en compliance

Een geconsolideerd IAM-platform combineert identity, toegang en governance om de beveiligingsstatus van een organisatie actief te verbeteren. Klanten kunnen Okta nu integreren met bestaande HR-systemen en directories en beheren wie er toegang krijgt tot welke resources. Bij een ongebruikelijke activiteiten, bijvoorbeeld een risicovolle aanmelding die door ThreatInsights wordt gedetecteerd, of een lifecycle-statuswijziging, kunt u een certificeringsproces activeren en de toegang tot een resource direct opschorten. 

Bij traditionele IGA-leveranciers zijn voor dit soort scenario's vaak complexe integraties op maat nodig, die niet alleen lastig te implementeren zijn, maar ook kostbaar om te onderhouden. Nieuwe rapporten, die rechtstreeks in de admin console van Okta beschikbaar zijn, maken het nu gemakkelijk voor complianceteams om essentiële vragen te beantwoorden over wie er toegang heeft tot welke resources, hoe de toegang is verkregen en wanneer de toegang voor het laatst werd gecertificeerd. 

Eenvoudig te implementeren en onderhouden

Zoals Gartner® in hun Market Guide for Identity Governance van 2022 aangaf, moeten security- en risicomanagers voordat ze aankoopbeslissingen nemen, eerst evalueren hoe (en hoe gemakkelijk) IGA-systemen binnen een bestaande omgeving kunnen worden geïmplementeerd, geïntegreerd en gebruikt.

Okta Identity Governance is gebaseerd op de toonaangevende Workforce Identity Cloud. Het werkt soepel met kant-en-klare integraties met meer dan 400 applicaties en biedt de flexibiliteit om via een automatiseringsplatform voor low/no-code workflows verbinding te maken met elke resource. Het tijdperk dat IT-teams zelf connectors met elke compliance-app moesten bouwen en onderhouden, is voorbij. Met deze nieuwe aanpak kan IT efficiënter werken en bespaart de organisatie tijd en geld. 

Modern en eenvoudig te gebruiken voor medewerkers

Om de toegang tot applicaties en de infrastructuur veilig op schaal te beheren en governance-workflows (zoals toegang tot apps op basis van goedkeuring of periodieke certificeringen) effectief uit te rollen, moeten medewerkers en teams een frictieloze selfservice-ervaring hebben. Okta Identity Governance moderniseert de IGA-ervaring voor medewerkers en partners, evenals andere relevante gebruikers zoals app-eigenaren en IT-admins. Okta Access Requests maakt gebruik van natuurlijke-taalverwerking en kan worden geïntegreerd met veelgebruikte tools zoals Slack en Microsoft Teams. Het levert een eenvoudige en buitengewone experience aan alle gebruikers in de organisatie, ongeacht waar die zich bevinden.

We zijn trots op de introductie van Okta Identity Governance in de markt en we kunnen niet wachten tot u het probeert en uw feedback met ons deelt. We denken dat uw organisatie met behulp van ons geconsolideerde platform meer kan doen om doelen te bereiken met identity en we blijven innoveren op dit gebied. 
Lees meer over hoe de nieuwe Okta-producten identity governance transformeren of neem contact met ons op als u vragen hebt.