Hoe verbetert passwordless authenticatie de user experience?

Een halve eeuw lang vormden ze de basis van digitale identity en security. Maar nu komt er dan toch echt een eind aan het wachtwoordtijdperk.

We zouden kunnen analyseren wat de verdwijning betekent voor authenticatie en cybersecurity, maar in deze blog gaan we in op de gevolgen voor de user experience.

Is passwordless authenticatie gunstig voor de user experience?

Het is bekend dat passwordless authenticatie een manier is om de beveiligingsstatus van een organisatie aanzienlijk te verbeteren. 

80% van de datalekken wordt immers veroorzaakt door een slechte wachtwoordsecurity. En het is twee van de vijf personen overkomen dat hun identity werd gehackt of hun gevoelige informatie werd gelekt omdat ze één wachtwoord voor meerdere accounts gebruikten of verouderde wachtwoorden bleven gebruiken.

Maar het afschaffen van wachtwoorden kan ook positieve effecten hebben op de user experience, zoals:

  • een frictieloze aanmelding bij applicaties
  • dynamische authenticatie aan de hand van factoren met hoge zekerheid
  • er hoeven geen wachtwoorden meer gereset te worden

Passwordless authenticatie maakt niet alleen het leven van security en IT-teams een stuk eenvoudiger, u kunt het ook gebruiken om waardevolle, soepele digitale experiences te creëren voor uw medewerkers en klanten.

Sneller inloggen met passwordless authenticatie

Met passwordless authenticatie kan het aanmeldproces aanzienlijk worden versneld. Gebruikers hoeven niet meer elke keer dat ze inloggen te worstelen met moeilijk te kraken wachtwoorden van twintig tekens (“Had ik die i nou vervangen door een 1 of door een uitroepteken?”). Ze krijgen praktisch direct, met een paar klikken, toegang tot applicaties. 

Het inloggen met een wachtwoord kost gebruikers misschien maar een paar minuten, maar als ze dit meerdere keren per dag moeten doen, telt dat toch flink aan. Wachtwoorden vormen zowel voor medewerkers als voor klanten een bron van frictie. Als zij zonder vertraging toegang hebben tot apps, neemt de efficiëntie van uw teams toe. Hetzelfde geldt voor de conversie op uw digitale platforms.

Passwordless authenticatie creëert intuïtieve user experiences.

Passwordless authenticatie kan allerlei vormen aannemen: eenmalige codes, magic links, pushmeldingen en biometrische herkenning zijn slechts enkele voorbeelden. Wat al deze methoden gemeen hebben, is dat een paar klikken meestal voldoende zijn voor een geslaagde, veilige authenticatie. Door passwordless authenticatie worden accounts niet alleen veiliger, maar ook beter toegankelijk.

Het is niet meer nodig om honderd wachtwoorden  te onthouden, omdat andere authenticatiefactoren worden gebruikt. Er wordt niet meer gevraagd naar "iets dat u weet" (het wachtwoord dat bij uw account hoort), maar naar ‘"iets dat u bezit’”, zoals een telefoon of een PIV-kaart/smart card of "iets dat u bent", zoals uw vingerafdruk of gezicht. Contextuele factoren zoals gebruikersgedrag, het gebruikte device en de geografische locatie kunnen ook worden gebruikt om te bepalen welke factor of factoren moeten worden gebruikt in een bepaalde situatie.

Het resultaat is een soepel proces dat minimale inspanning van gebruikers vereist en waarin risico's dynamisch worden beheerd. 

Verbeter de user experience en verspil minder tijd en geld aan het resetten van wachtwoorden.

Wachtwoordbeheer is een van de belangrijkste redenen waarom mensen contact opnemen met callcenters. Gemiddeld zijn helpdesks 12,6 minuten per week kwijt aan het resetten van wachtwoorden. Dit kost organisaties per jaar gemiddeld $ 5.217.456 aan productiviteitsverlies en arbeidsuren. Daarom is het van cruciaal belang dat organisaties het werk dat wachtwoorden opleveren verminderen.

Gebruikers voelen zich veiliger met passwordless authenticatie.

Tot slot verbetert passwordless authenticatie de user experience omdat gebruikers zich veiliger voelen wanneer ze zich aanmelden bij applicaties. Meer dan 50% van de gebruikers die werden ondervraagd door het Ponemon Institute gaf aan de voorkeur te geven aan methoden om hun accounts te beschermen zonder wachtwoord. Wachtwoorden worden al decennialang gebruikt, maar steeds meer mensen zijn zich bewust van de securityrisico's die ermee gemoeid zijn. Ze authenticeren daarom liever via een andere methode.

Verbeter de user experience met passwordless authenticatie van Okta.

De implementatie van passwordless authenticatie is een van de beste stappen die organisaties en services kunnen nemen om securityrisico's te beheersen en soepele user experiences te leveren. Passwordless authenticatie vereist een grondige analyse en planning. Okta heeft de bouwblokken die u nodig heeft voor elke use case.

Lees voor meer informatie onze whitepaper: Move Beyond Passwords (in het Engels).

Klik hier om passwordless te gaan met Okta.