User management: een bijkomstigheid voor de een, een vereiste voor de ander

U hebt zojuist een nieuwe service in gebruik genomen! Prima! Maar niemand werkt ermee. Waarom niet? Het blijkt dat niemand toegang tot de applicatie heeft, dus niemand wil dan een nieuw account met een nieuwe set inloggegevens maken. Erger nog, het team dat het systeem heeft gemaakt, is het niet gelukt alle gebruikers over te zetten. Zou u zo'n systeem willen gebruiken?

Dit scenario klinkt misschien vreemd, maar komt in werkelijkheid geregeld voor. Wanneer nieuwe services worden uitgerold, wordt user management beschouwd als een set gestandaardiseerde functies, waardoor de details over het hoofd worden gezien. Maar naarmate het aantal gebruikers en de toepassing van identities toeneemt en krachtiger wordt, is het van cruciaal belang om deze gebruikersaccounts op een efficiënte en elegante manier te beheren.

Wat is user management?

In zijn eenvoudigste vorm is user management de methode waarmee u uw user store maakt, onderhoudt en verwijdert. Elke oplossing die voor meerdere gebruikers bedoeld is, moet een of ander systeem van user management hebben, of het nu gaat om een eigen tool die in het product is geïntegreerd of een koppeling met een bestaand systeem zoals Active Directory/LDAP of een andere identity provider.

User management heeft niet alleen betrekking op de autorisatie van gebruikers voor toegang tot beveiligde resources, het dient ook als opslagplaats van identities en wanneer dat efficiënt wordt uitgevoerd kan het ook als bron van alle identities voor een organisatie fungeren.

Waarom is user management belangrijk?

Naarmate meer services naar de cloud worden verplaatst, neemt het aantal gebruikers exponentieel toe. Wanneer een organisatie bijvoorbeeld een nieuwe cloudservice integreert, is er één account binnen die service waarin alle gebruikers moeten worden beheerd. Het aantal gebruikers per account kan variëren van 5 tot wel miljoenen gebruikers.

exponential users from cloud services

Met die exponentiële toename wordt de afhankelijkheid en bruikbaarheid van tools voor user management een steeds belangrijkere factor bij de aanschaf van services. Hoe komt dat? Het antwoord is simpel: niemand wil talloze uren besteden aan het triviale werk dat user management met zich meebrengt in een onhandige interface. Teams willen gebruikers beheren op een manier die zo effectief en efficiënt mogelijk is.

Factoren bij user management

Bij het beoordelen van tools voor user management zijn twee dingen belangrijk: uw behoefte aan integratie en management, en de mogelijkheid van uw cloudservices om te communiceren via een API. Elk van deze factoren speelt een cruciale rol in de bruikbaarheid van de tool.

Integratie is de mogelijkheid om een koppeling te maken met bestaande systemen via een agent of door federation. Daardoor is het overzetten van oudere systemen een fluitje van een cent of kunnen gebruikers op z'n minst meteen hun bestaande inloggegevens voor het nieuwe systeem gebruiken.

Management omvat alle functies waarmee u taken voor user management kunt uitvoeren zodra gebruikers in het systeem zijn opgenomen. Daartoe behoren de opslag van gebruikers en wachtwoorden, het aanmaken, bijwerken, lezen en verwijderen van data, policybeheer (security, wachtwoorden), het omzetten van kenmerken en selfservice-procedures zoals herstel en registratie van accounts.

Hoe meer cloudservices er worden geïmplementeerd, des te meer behoefte er is aan het beheren van gebruikerstoegang via een API. De communicatie via een API maakt de taken voor user management beter toegankelijk en vergroot de efficiëntie en flexibiliteit van uw systeem.

User management met Okta

Nogmaals, de groei van cloudservices maakt van user management een cruciaal onderdeel. Organisaties zijn op zoek naar tools die flexibel en gemakkelijk te gebruiken zijn en goed kunnen worden geïntegreerd met bestaande systemen. Universal Directory (UD) van Okta is de meest uitgebreide user management store in de markt. Naast het feit dat u er gebruikers mee kunt beheren, speelt UD ook een centrale rol bij strategische groei. Het standaardiseren van uw user store in Universal Directory biedt de volgende mogelijkheden:

  • Moeiteloos meegroeien met uw applicatie
  • Samenbrengen van de toewijzing van access policies, definiëren van groepslidmaatschap en handhaving van security policies
  • Flexibiliteit in het definiëren van attributen en de mogelijkheid om deze attributen om te zetten en toe te wijzen aan andere databronnen
  • Grootschalige implementaties van legacy systemen naadloos migreren naar een moderne cloudinfrastructuur
  • Beheer via een API

Maar er is nog meer! Lees verder voor informatie over de integratieopties en functies voor user management van Okta en over de manier waarop u met de Okta API deze opties kunt uitbreiden en aanpassen.