Inleiding tot het CIAM-maturiteitsframework

Klanten leggen de lat steeds hoger. We zijn gewend aan soepele Amazon-achtige experiences en verwachten dezelfde frictieloosheid van elke organisatie waarmee we online interacties aangaan. Omslachtige digitale experiences met ingewikkelde logins en eindeloos veel verzoeken om data zijn niet acceptabel meer en kunnen ertoe leiden dat we een aankoop vroegtijdig afbreken.

En hoewel we graag frictieloze experiences willen, mag dit niet ten koste gaan van de security. We hebben allemaal de nieuwskoppen over datalekken voorbij zien komen, en we willen niet dat onze persoonsgegevens bij het volgende lek worden buitgemaakt. Het vinden van de juiste balans tussen gebruiksgemak en security is een lastige opgave voor IT-managers.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere urgente kwesties, zoals gelijke tred houden met de concurrentie en geavanceerde multifunctionele applicaties bieden die frictieloos werken op elk digitaal platform. Kortom, de developers van uw organisatie staan voor grote uitdagingen.

Organisaties die aan deze groeiende verwachtingen willen voldoen, wenden zich tot Customer Identity and Access Management (CIAM)-oplossingen om de betrouwbare digitale experiences te bieden waar hun klanten om vragen.

Knelpunten bij het beheren van customer identity

Customer identity wordt vaak op de lange baan geschoven. Veel organisaties zijn van mening dat customer identity te ingewikkeld is om te implementeren, alleen maar afleidt van de kernactiviteiten en een onevenwichtig zware belasting van hun resources vormt die ze zich niet kunnen veroorloven of simpelweg niet hebben: kennis en kunde op het gebied van identity management is vaak moeilijk intern te vinden.

Het gevolg is dat customer identity wordt gezien als kostenpost, in plaats van als strategische tool. Organisaties besteden bij elke nieuwe app veel tijd en energie aan het opnieuw uitvinden van het wiel, in plaats van te profiteren van de voordelen van een holistische oplossing en gebruiksvriendelijke industriestandaard tools.

Wat is CIAM-maturiteit?

CIAM-maturiteit is een manier om de effectiviteit van uw customer identity-oplossing te evalueren.

Het bereiken van CIAM-maturiteit betekent dat u beschikt over een volledig functionele, gecentraliseerde oplossing voor de klantauthenticatie die niet alleen snel en eenvoudig toegang tot uw platforms biedt, maar ook data van klanten tegen kwaadaardige aanvallen beschermt. Deze oplossing moet bovendien kunnen worden opgeschaald om in te spelen op nieuwe commerciële behoeften en veranderende verwachtingen van de klant.

CIAM-maturiteit verbetert uw mogelijkheden op zes belangrijke gebieden:

  • Customer experience: de mogelijkheid om klanten eenvoudige, doelgerichte en aantrekkelijke experiences te bieden.
  • Admin experience: de mogelijkheid om admins intuïtieve, uitgebreide en elegante tools voor het beheer van customer identities te bieden.
  • Developer experience: de mogelijkheid om app-developers kant-en-klare code, SDK's en duidelijke documentatie te bieden.
  • Strategie: de mogelijkheid om holistische en weloverwogen plannen te maken om meer waarde te genereren.
  • Operabiliteit: de mogelijkheid om technologieservices te bieden die effectief blijven werken.
  • Security: de mogelijkheid om securityrisico's in te perken en na een incident de normale gang van zaken snel te herstellen.

Het Okta CIAM-maturiteitsframework

We hebben onze expertise in het oplossen van customer identity-uitdagingen en de kennis en ervaring van onze klanten samengevoegd. Op basis daarvan hebben we een framework samengesteld om organisaties te helpen hun journey naar CIAM-maturiteit in kaart te brengen.

U kunt aan de hand van dit framework beoordelen waar uw organisatie nu staat, waar u naartoe wilt en welke specifieke stappen u kunt zetten om daar te komen.

Samen met u doorlopen we alle mijlpalen van het framework, dat uit vier fasen bestaat:

  1. Proof-of-value inzichtelijk maken: in deze fase geven we uitleg over onze benchmark voor een succesvolle CIAM, bespreken we de zakelijke waarde die andere organisaties hebben gerealiseerd en kijken we hoe we de prestaties van uw oplossing kunnen verbeteren.
  2. Uw huidige status bepalen: we evalueren hoe goed uw huidige CIAM-oplossing het doet en stellen eventuele tekortkomingen vast die frustratie bij uw klanten veroorzaken.
  3. Een plan opstellen om CIAM te verbeteren: we gebruiken onze inzichten uit fase 2 om samen met u een plan te maken voor het uitrollen van veilige CIAM op al uw digitale platforms.
  4. Voortdurend verbeteringen tot stand brengen: we beoordelen voortdurend hoe uw CIAM-investering waarde toevoegt en stellen verdere acties voor om uw identity-infrastructuur te verbeteren.

Hoe nu verder?

Als u eens over uw specifieke customer identity-uitdagingen wilt praten met een Okta-expert, neem dan gerust contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Wilt u meer weten over de mijlpalen van het framework, de zakelijke waarde van CIAM-maturiteit en hoe Okta met andere organisaties samenwerkt om hun klanten vertrouwde digitale experiences te bieden, dan raden we u aan het volledige productoverzicht te downloaden.