De voordelen van Single Sign-On (SSO)

Waarom is SSO zo belangrijk?

Single Sign-On (SSO) is een handige tool die steeds meer wordt gebruikt door organisaties over de hele wereld. Het stelt hun medewerkers, partners en klanten in staat met dezelfde inloggegevens toegang te krijgen tot alle applicaties en services die zij nodig hebben. Misschien weet u al wat SSO is. Maar weet u ook waarom het zo belangrijk is voor duizenden organisaties in de hele wereld?

Naar verwachting zal de internationale markt voor identity en access management in 2028 bijna verdriedubbeld zijn ten opzichte van 2020. De omzet zal volgens voorspellingen stijgen van $ 12,26 miljard naar een indrukwekkende $ 34,52 miljard. Het is dus wel duidelijk dat de meeste organisaties tools als SSO serieus nemen. Dit zijn slechts een paar van de voordelen die single sign-on biedt.

Voordelen van single sign-on

Organisaties die single sign-on gebruiken om eindgebruikers toegang te geven tot applicaties, merken op dat dit allerlei voordelen oplevert. Voor hunzelf én voor hun medewerkers en klanten. SSO lost een aantal grote problemen op:

 • het maakt uw systemen veiliger en vermindert de aanvalsmogelijkheden;
 • uw IT-team is minder tijd en geld kwijt aan automatisering, integratie en het resetten van wachtwoorden;
 • het verbetert de experience voor eindgebruikers, of dit nu medewerkers of klanten zijn;
 • het verhoogt de productiviteit, zelfs wanneer remote wordt gewerkt;
 • het vereenvoudigt de integratie met B2B-partners.

Laten we daar eens wat uitgebreider op ingaan.

Securityvoordelen van SSO

In het rapport "Data Breach Investigations" van Verizon uit 2021 werd geconstateerd dat bij 85% van de datalekken menselijke elementen en bij 61% inloggegevens een rol hadden gespeeld. Daarnaast steeg het aantal cyberaanvallen op netwerken van organisaties in 2021 in één jaar tijd met 50% en werd een piek bereikt van 925 aanvallen per week per organisatie. Het is dus wel duidelijk hoe belangrijk het is om de gebruikersnamen en wachtwoorden van mensen te beschermen met SSO.

Als eindgebruikers bij SSO maar één wachtwoord hoeven te onthouden in plaats van allerlei verschillende wachtwoorden voor elke app, neemt het risico van wachtwoordmoeheid aanzienlijk af. Bovendien hoeven wachtwoorden minder vaak te worden gereset, wat een tijdrovend proces is. En aangezien gebruikers maar één keer per dag hoeven in te loggen op een beveiligd platform, zullen ze hetzelfde wachtwoord ook niet gebruiken voor meerdere, slecht beveiligde applicaties. 

Voor uw IT- en security teams heeft het vereenvoudigde user management dat SSO mogelijk maakt ook voordelen. U kunt toegangsniveaus toewijzen aan gebruikers op basis van hun rol, afdeling en functieniveau. Gevoelige informatie is alleen toegankelijk voor de juiste personen en niemand krijgt onnodig toegang tot apps als gevolg van niet-gepersonaliseerde provisioning.

Is single sign-on veiliger? Ja, absoluut. Omdat gebruikers maar één wachtwoord hoeven te onthouden, dat alleen wordt gebruikt in streng beveiligde software, is het voor cyberaanvallers lastig zwakke plekken te vinden in inloggegevens. In het zeldzame geval van een lek kunnen bedreigingen snel en probleemloos worden gemonitord en weggenomen. 

Bespaar uw IT-team tijd en geld.

Nu gebruikers toegang nodig hebben tot steeds meer apps, komen er constant verzoeken binnen om wachtwoorden te resetten. Het aantal applicaties waarmee uw organisatie wil integreren, zal ook gestaag toenemen. In dat soort situaties kan single sign-on een zegen zijn voor IT-teams.

Uw IT-mensen kunnen zich namelijk concentreren op wat er echt toe doet. SSO-systemen kunnen ervoor zorgen dat het aantal telefoontjes naar de helpdesk over problemen met inloggen 75% daalt, dat provisioning-verzoeken 30 minuten sneller worden afgehandeld en dat de IT-integratie met overgenomen organisaties 500% sneller gaat. Met een SSO-platform als Okta, dat al meer dan 7000 kant-en-klare integraties bevat waarmee organisaties gelijk aan de slag kunnen, kan nog meer tijd worden bespaard.

SSO zorgt voor een geweldige user experience.

Wanneer eindgebruikers, of dit nu medewerkers of klanten zijn, SSO-platforms gebruiken voor toegang tot apps, hoeven ze per device maar één keer in te loggen om de hele dag toegang te houden. En de securityvoordelen zijn niet de enige pluspunten: met frictieloze toegang tot alles kunnen gebruikers op een ontspannen, aangename experience rekenen.

Grote organisaties gaven in een onderzoek uit 2021 aan gemiddeld 175 apps te gebruiken. Nu steeds meer organisaties remote en hybride werken, wordt er veel software ontwikkeld en gebruikt om tegemoet te komen aan de behoeften van medewerkers en werkplekken.

Met sommige van die apps waren we al voor de pandemie bekend. Maar de laatste jaren zijn er veel nieuwe werkplek-apps bijgekomenvoor:

 • de ontwikkeling van content
 • security
 • sales en marketing
 • videoconferencing
 • projectmanagement
 • teamcommunicatie
 • netwerk en infrastructuur
 • rapportage
 • e-learning

Elke nieuwe app betekent dat mensen weer een nieuw wachtwoord moeten onthouden en een ander authenticatieproces moeten doorlopen.

Met single sign-on vinden logins automatisch plaats: gebruikers zijn met één klik binnen. SSO-dashboards kunnen bovendien worden gepersonaliseerd door de favoriete apps van de gebruiker een prominentere plek te geven en apps kunnen ook worden geordend in mappen. Sommige SSO-platforms bieden zelfs browser-plug-ins die nieuwe wachtwoorden direct kunnen opslaan of betere wachtwoorden aanbevelen die minder eenvoudig gekraakt kunnen worden. Eindgebruikers kunnen op zowel mobiele devices als pc's op elk willekeurig moment elke willekeurige app gebruiken.

Single sign-on en productiviteit

Volgens KPMG is 37% van de CEO's van plan medewerkers twee of meer dagen per week remote te laten werken en is 51% van plan te investeren in gedeelde kantoorruimtes. Het is logisch dat de productiviteit met al die veranderingen iets afneemt, vooral als de toegang tot apps die voor medewerkers cruciaal zijn om hun werk te kunnen doen, buiten kantoor niet optimaal is en IT-teams meer prioriteit toekennen aan security dan aan gebruiksgemak.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met single sign-on kunnen medewerkers even productief zijn als op kantoor, waar ze ook werken. Personeel heeft remote toegang tot alle apps, zonder dat de productiviteit moet worden opgeofferd voor security.

Of medewerkers nu on-prem of in een hotelkamer aan de andere kant van de wereld werken, een SSO-systeem garandeert dat ze probleemloos aan de slag kunnen.

Soepele communicatie met B2B-partners

Bij de samenwerking met partners en leveranciers is het beheer van externe gebruikers cruciaal: hoe verzorgt u de toegang tot de data en applicaties die deze gebruikers nodig hebben om samen te werken, zonder dat uw vertrouwelijke informatie gevaar loopt?

Met behulp van een SSO-platform kunt u de toegang van externe gebruikers goedkoper beheren en de federation met nieuwe business units of partners versnellen. In plaats van partners in hun eigen directory te onboarden en beperkte toegang te verlenen – een tijdrovend proces– kunnen organisaties single sign-on gebruiken om verbinding te maken met het identity-systeem van de partner. Daar kunnen ze identities voor externe gebruikers toekennen en beheren, op dezelfde manier en op dezelfde locatie als voor intern personeel.

Op deze manier worden securityrisico's ook tot een minimum beperkt: partners en leveranciers zijn geen gemakkelijke doelwitten meer voor aanvallers, omdat ze alleen toegang hebben tot de resources die u autoriseert. Bovendien kunt u die toegang in real time, gedurende de volledige user lifecycle monitoren en beheren.

Dus, waarom hebben organisaties SSO nodig?

Is SSO voor elke organisatie een goed idee? Kort samengevat: SSO garandeert een betere security en voorkomt dat uw IT-team tijd en geld verspilt. Eindgebruikers zullen de soepele loginprocedure zeker kunnen waarderen en eenvoudige toegang tot alle applicaties garandeert dat medewerkers op elke willekeurige locatie productief kunnen zijn. U kunt B2B-partners er bovendien snel veilig mee onboarden.

Het is wel duidelijk dat SSO allerlei voordelen biedt.

Waarom zou u het niet uitproberen binnen uw organisatie? Krijg hier in slechts 10 minuten toegang tot de kosteloze trial van Okta om zelf te ontdekken waarom SSO een essentiële component is voor de IAM-toolbox van elke organisatie.