Hoe draagt identity bij aan een betere werknemer-experience?

Het lijkt wel of iedereen het momenteel over het nieuwe werken heeft.

Gaan de meeste organisaties ,in navolging van Goldman Sachs en JPMorgan, van hun medewerkers eisen dat ze weer fulltime op kantoor komen werken?

Of kiezen voor de flexibelere benaderingen die momenteel gangbaar zijn bij techondernemingen als Twitter en Slack, waar mensen zelf mogen kiezen waar ze werken, zolang ze maar optimaal productief en creatief zijn?

Het antwoord zal waarschijnlijk ergens in het midden liggen.

Vijftig van de grootste Britse werkgevers geeft aan in de nabije toekomst absoluut niet van plan te zijn werknemers te vragen fulltime naar kantoor terug te keren. Maar de meeste medewerkers zullen ook niet volledig remote werken. De voorkeur van de meeste organisaties gaat uit naar hybride werken. In een onderzoek van Accenture onder werkgevers wereldwijd gaf een aanzienlijke meerderheid (83%) aan een sterke voorkeur te hebben voor een hybride model. 

Maar misschien is het niet de vraag waar mensen in de toekomst zullen werken, maar hoe, en met welke technologieën en processen zij het meest productief kunnen zijn.

Want zelfs medewerkers die wel weer fulltime op kantoor gaan werken, zullen meer gebruikmaken van cloudapplicaties en -services dan een paar jaar geleden. Vandaag de dag gebruiken organisaties gemiddeld 80 Software-as-a-Service (SaaS)-apps. Dat is vijf keer zoveel als in 2018 en tien keer zoveel als in 2015. Teams maken constant gebruik van platforms voor chats en videoconferenties om samen te werken. Deze door technologie mogelijk gemaakte zakelijke transformatie heeft ertoe geleid dat veel professionals productiviteit anders zijn gaan definiëren. 

De grote ontslaggolf (de trend om vrijwillig ontslag te nemen) heeft bovendien de regels voor het concurreren om toptalent veranderd. Nadat het aantal personen dat ontslag nam in Frankrijk en het VK in 2021 een hoogtepunt bereikte, proberen werkgevers potentiële medewerkers te verleiden met aantrekkelijke salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden, meer flexibiliteit en de belofte van een inclusieve cultuur op de werkplek. 

Toptalent heeft hoge verwachtingen

De beste, slimste kandidaten zijn vandaag de dag op zoek naar meer dan een mooi salaris. Velen van hen hechten belang aan een goede balans tussen werk en privé en een werkgever die de mentale gezondheid van zijn werknemers bevordert, het milieu beschermt en een steentje bijdraagt aan maatschappelijke gelijkheid. Een ander belangrijk punt: jonge werknemers geven ook aan te willen werken voor een organisatie waarop ze kunnen vertrouwen.

Te midden van deze grootschalige verschuiving naar dynamischere manieren van werken, is het voor organisaties steeds belangrijker om te zorgen dat medewerkers toegang hebben tot de systemen en resources die ze nodig hebben om hun werk te doen. En dat deze toegang soepel en goed beveiligd is, vanaf de eerste werkdag. Als uw organisatie voorop wil blijven lopen in de strijd om toptalent, moet zij de capaciteiten ontwikkelen die nodig zijn om aan die verwachtingen te kunnen voldoen.

Dit zijn drie tips om de werknemer-experience bij uw organisatie te verbeteren:

1: Automatiseer het joiner/mover/leaver-proces.

In het verleden vond het onboarden en offboarden van medewerkers handmatig plaats. Het kon weken – zo niet langer – duren voordat nieuwe medewerkers toegang hadden tot de apps en resources die ze nodig hadden om aan de slag te gaan.

Bovendien vergrootte een vertraagde deprovisioning de kans op lekken binnen de organisatie, met name in situaties waarin medewerkers niet vrijwillig waren weggegaan en de organisatie uit wraak voor hun ontslag schade wilden toebrengen. Volgens een recent onderzoek van de Identity Defined Security Alliance heeft meer dan de helft van de organisaties echter nog steeds drie of meer dagen nodig om ervoor te zorgen dat oud-medewerkers geen toegang meer hebben tot systemen.

In het moderne, dynamische zakelijke klimaat waarin gebruik wordt gemaakt van complexere IT-infrastructuur in de cloud, zijn dit soort vertragingen onacceptabel. Moderne organisaties hebben een identitystrategie nodig die hun processen stroomlijnt, nieuwe medewerkers vanaf dag één toegang geeft en voorkomt dat oud-medewerkers toegang houden tot hun zakelijke accounts. Om dit te bereiken, moet de identity lifecycle van medewerkers worden geautomatiseerd.

Met een platformservice voor automatisering en orkestratie als Okta Workflows kunnen organisaties gebruikmaken van een uitgebreide library van kant-en-klare connectors en sjablonen om identity management-taken te automatiseren. Geen ingewikkeld programmeerwerk vereist. Beheerders kunnen accounts binnen een paar seconden aanmaken, bijwerken en verwijderen. Dankzij workflow-app-connectors en de mogelijkheid om verbinding te maken met openbare API's kunnen allerlei acties in een groot aantal enterprise-apps worden geautomatiseerd en kan de timing van deze acties beter worden beheerst. 

Met groepsregels en automatisering kan toegang efficiënter worden beheerd en met een oplossing voor lifecycle management van enterpriseniveau verlopen de provisioning en deprovisioning sneller en bent u minder geld kwijt aan softwarelicenties en voorbereidingskosten voor audits. U kunt dezelfde workflows ook gebruiken om veilige gebruikersmachtigingen te beheren voor externe partners, externen en leveranciers.

2: Word passwordless zodat medewerkers soepeler kunnen inloggen. 

passwordless authenticatie-methoden bieden niet alleen een robuustere beveiliging dan de systemen op basis van wachtwoorden van vroeger, maar verbeteren ook de user experience van medewerkers.

Het is niet langer nodig dat medewerkers allerlei wachtwoorden onthouden of hun wachtwoord telkens opnieuw invoeren. Ze ontvangen per e-mail een eenmalige link of code of kunnen hun identiteit laten verifiëren met een biometrische optie zoals een gezichtsscan of vingerafdruk. Ook is het mogelijk het device van een medewerker te registreren zodat het direct wordt erkend door de Okta Identity Cloud. Hierdoor ontstaat een volledig passwordless en loginless experience in alle browsers en applicaties voor mobiele devices en pc's.

De voordelen van een passwordless systeem reiken veel verder dan beveiliging en gebruiksgemak alleen. Als er geen inloggegevens meer zijn die gestolen kunnen worden, hoeft uw security team zich geen zorgen meer te maken over phishing-aanvallen en andere bedreigingen op het gebied van toegang. Gebruikers zullen maar liefst 50% minder tijd kwijt zijn aan authenticatie en de verhoogde operationele efficiëntie zorgt voor lagere administratieve lasten en andere kosten. 

3: Stap over op Zero Trust.

Zero Trust is geen nieuw concept. Maar door de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar – personeel dat steeds meer verspreid werkt, een versnelde invoering van cloudapplicaties en een golf van steeds geavanceerdere cyberbedreigingen, waaronder ransomware-aanvallen en phishing van inloggegevens – is de invoering ervan een stuk dringender geworden.

Als het klopt dat toptalent vandaag de dag wil werken voor organisaties waarop ze kunnen vertrouwen, is een op risico gebaseerde, identity-centrische aanpak die compatibel is met moderne technologieën en werkwijzen, van cruciaal belang.

Organisaties die een Zero Trust-benadering van security toepassen, zorgen ervoor dat de juiste mensen in de juiste context het juiste toegangsniveau tot de juiste resources hebben én dat deze toegang voortdurend opnieuw wordt geëvalueerd. En dat allemaal zonder frictie toe te voegen voor de gebruiker. Om Zero Trust te kunnen invoeren, moeten alle enterprise resources eerst worden geconsolideerd in één systeem voor identity en access management (IAM). Het doel is om dezelfde regels toe te passen op alle apps, on-prem en in de cloud. Vervolgens moet een op context gebaseerd toegangsbeleid worden ingevoerd om de provisioning en deprovisioning te automatiseren en toe te werken naar passwordless access waarbij rekening wordt gehouden met het risiconiveau. 

De ontwikkeling van Zero Trust kost tijd. Maar het is van groot belang dat identity de basis vormt van uw securitystrategie en dat in uw volledige security-ecosysteem aandacht wordt besteed aan identity, niet alleen om uw securitydoelstellingen te realiseren, maar ook om op de werkplek technologie-experiences te creëren die aansluiten bij de behoeften van de moderne medewerker. Het is een verstandige strategie om toptalent aan te trekken en om cyberbedreigingen, die in de huidige digitale wereld overal op de loer liggen, af te wenden.

Wilt u meer weten over hoe Okta organisaties helpt frictie te verminderen, de werknemer-experience te verbeteren en efficiënter te werken? Download dan vandaag nog onze interactieve handleiding over het automatiseren van het joiner/mover/leaver-proces