Vad är identitetsrisker och hur kan de minskas?

IT-säkerhet blir aldrig enklare.

Sedan covid-19-pandemin drabbade oss har IT-organisationer varit tvungna att hantera konstanta, snabba förändringar – från att möjliggöra en hybridarbetsstyrka till massinföring av molnbaserade SaaS-verktyg och -tjänster.

Dessa förändringar har flyttat anställda och enheter utanför det traditionella säkerhetsområdet, vilket har gjort det möjligt att förstå vilka dina användare är och vilka resurser de har tillgång till, mer komplexa och viktigare än någonsin tidigare.

Det är viktigt att företag åter tar till sig kritiska identitetsriskfaktorer och hanterar sina identiteter på ett säkert sätt. Företag måste veta vilka risker det innebär med kontoövertag och identitetsstöld, och hur de ska skydda sig och snabbt reagera på misstänkta aktiviteter. 

Vad är definitionen av identitetsrisk?

En identitetsrisk är alla sårbarheter i en organisations identitets- och åtkomsthanteringsprocesser. När en organisation skalas upp ökar exponeringen för identitetsrisker, eftersom dataverifiering och -kontroll blir mycket svårt utan ett centralt ledningssystem. 

Varför hantera risker med digital identitet?

Konsekvenserna av dålig identitetsriskhantering är betydande. Din organisation och dina anställda löper risk för identitetsbedrägeri, ekonomiska förluster, stöld av personuppgifter, kontouppköp, minskad produktivitet, skadat rykte och regelbrott.

Organisationer har inte råd att ta onödiga risker med sin digitala säkerhet. Med rätt digitala riskskyddsstrategier kan de säkerställa en fastare kontroll av medarbetarnas användaråtkomst, vilket minskar de kritiska resursernas exponering för dataintrång.

Typer av identitetsriskfaktorer

Den vanligaste orsaken till identitetsrisk inträffar när anställda ges överdriven behörighet till företagsdata, program eller nätverk, och det finns dålig eller ingen identitetshantering för att fatta åtkomstbeslut. 

Vem beslutar om åtkomstreglerna inom en organisation - IT-avdelningen, informationssäkerhetsteamet eller verksamheten?

I början satt IAM vanligtvis hos IT-organisationen och rapporterade till CIO. I och med att tekniken har utvecklats – och dess strategiska betydelse har vuxit – har det dock blivit mer en angelägenhet för CISO. 

Oavsett om det hanteras av IT eller säkerhetsteamet, kräver IAM samarbete med resten av verksamheten. IT-avdelningen kommer att ha en grundläggande uppfattning om vad åtkomst till olika användare, grupper och avdelningar kommer att kräva, men behöver tydlig input från avdelningschefer eller ledningen om vem som behöver tillgång till exakt vad. Annars finns det en risk för överetablerad åtkomst – där en användare får tillgång långt utöver vad de behöver för att göra sitt jobb.

Identitetsstöld kan också inträffa om för många användare är klustrade i en enda grupp, vilket kan innebära att användares åtkomstkontroller går förlorade eller, ännu värre, bryter mot efterlevnadsvillkoren för åtkomstkontroll. 

"Övergivna konton" (konton utan en associerad, aktiv användare) utgör också ett hot, särskilt om ett konto inte togs bort när en person lämnade en organisation eller bytte roll.

Ytterligare identitetsstöldsrisker kan uppkomma om åtkomst har beviljats utanför den överenskomna processen för åtkomstgodkännande (åtkomstutjämningar ), eller om en användare ges tillgång till att utföra motstridiga uppgifter, t. ex. att både utfärda inköpsordrar och ha behörighet att göra betalningar för sådana objekt (farliga kombinationer av roller).

Så här minskar du identitetsrisker

När din organisation förstår de kritiska identitetsriskfaktorer som du kämpar mot, finns det flera saker du kan göra för att hantera riskerna. 

Robust identitetsstyrning från grunden

Framgångsrik identitetsriskhantering börjar med en robust identitetsstyrning och administrationsprocesser. Transparens i alla program och användare gör det möjligt för organisationer att bli medvetna om den information/information som krävs för att hantera åtkomst och identitet, inklusive att identifiera obehörig åtkomst eller överträdelser. 

För att uppnå detta måste du implementera robusta affärsprocesser med hjälp av regler och riskbaserad information för att definiera acceptabel risknivå vid åtkomst eller godkännande.

Automatisera åtkomstkontroll

Automatisering av livscykelhantering kan vara till stor hjälp med rigour: Brist på effektivisering genom automation är en risk i sig då detta kan leda till att kritiska processer inte slutförs. Ett exempel på detta skulle vara när en medarbetare byter jobbroll eller lämnar en organisation, men deras åtkomsträttigheter inte uppdateras eller upphävs. Detta kan även orsaka problem för delade konton eller tjänstekonton, om en identitet som är kopplad till ett av dessa konton lämnar eller ändrar sin roll.

Tillsammans med Identity and Management (IAM) kan automation hjälpa en organisation att hålla jämna steg med förändringar i åtkomstmiljön, som oundvikligen kommer att utvecklas och anpassas till följd av tekniska framsteg eller helt enkelt organisationens tillväxt. Och naturligtvis behöver en organisation en strikt åtkomstpolicy som begränsar vem som kan hantera IAM själv.

Är du beredd att möta identitetsriskerna?

I och med att kontroll av data blir ännu viktigare när säkerhetsbestämmelserna ökar är det värt att titta på den egna organisationens säkerhetsåtgärder. Är du säker på att dina nätverk, program och personuppgifter är helt säkra med kontrollerad åtkomsthantering? Hur många användare har åtkomst till den? Gör ditt system att din organisation kan prestera på sitt bästa sätt?

Upptäck hur du kan ge säker och intelligent åtkomst till alla dina anställda – var de än är – med Oktas identitetslösningar för arbetsplatsen