Okta als leider aangemerkt in Forrester's 2021 Identity as a Service for Enterprise Wave™

Er zijn verschillende redenen waarom ik vijf maanden geleden voor Okta ben gaan werken. In 2010 lanceerden de oprichters van Okta, Todd McKinnon en Frederic Kerrest, een zeer gewaagd idee op het gebied van cloud identity. Sindsdien is Identity-as-a-Service uitgegroeid tot een brede categorie die bestaat uit customer identity, workforce identity en machine identity. Tegenwoordig vormt identity een cruciaal onderdeel van onze digitale experiences. Okta doet er daarom alles aan om een uitmuntend identityplatform te bieden voor elke gebruiker en voor elke technologie.

We blijven investeren in manieren waarop ons platform de belofte van identity kan waarmaken voor onze klanten. Daarom ben ik er bijzonder trots op dat Okta is aangemerkt als leider in The Forrester Wave™: Identity as a Service (IDaaS) For Enterprise, Q3 2021. Deze erkenning is voor ons het bewijs dat onze strategie en onze investeringen in klantsucces en innovatie hun vruchten afwerpen. De ondersteuning van onze klanten, partners en teamleden bij het behalen van dit mooie resultaat wordt door ons bijzonder op prijs gesteld. 

Met een 5/5-score op 14 van de 18 evaluatiecriteria kwam Okta als beste uit de bus van alle beoordeelde leveranciers in de categorieën Huidig aanbod en Strategie. In Forrester's eigen woorden:

"Okta's IDaaS-platform biedt een ongelooflijk breed scala aan 'pre-built' connectors, met ruim 7000 voor SSO (1600 SAML, 65 OIDC) en meer dan 200 voor de provisioning en deprovisioning van gebruikers (SCIM). Okta ondersteunt passwordless opties, waaronder WebAuthn, en biedt authenticator-zekerheidsniveaus die aan de NIST-standaard voldoen. De oplossing creëert een aantrekkelijke user experience, biedt een selfservice voor het goedkeuren van toegangsverzoeken van gebruikers, en gebruikt no/low code methoden, zoals Okta Workflows."

Meer details over de 5/5-scores van Okta

Als we iets dieper ingaan op het rapport, zien we dat veel van de urgente behoeften die organisaties het afgelopen jaar hebben aangekaart (van security en hybrid IT tot naadloze user experiences) bovenaan de evaluatielijst voor identity staan.

De kerntaak van Okta is het leveren van een modern, cloud-first identityplatform dat kan worden gebruikt voor elke technologie en voor elke gebruiker (werknemers, partners, externen en zelfs klanten). Ons streven naar een geïntegreerd, onafhankelijk en uitbreidbaar platform is niet veranderd, maar we hebben ons ecosysteem van apps en services in het Okta Integration Network zowel in de breedte als in de diepte uitgebreid. Dit wordt ook door Forrester benadrukt in het vendorprofiel van Okta. We hebben in deze apps en services geïnvesteerd om in elke situatie ondersteuning te kunnen bieden. Hierdoor kunnen organisaties zoals Chipotle en Peloton nu via een dynamische integratie met Okta Lifecycle Management en Workflows robuuste, geautomatiseerde processen voor joiners, movers en leavers uitvoeren.

We hebben ook fors geïnvesteerd in het ondersteunen van klanten die zich in verschillende stadia van hun cloudtransitie bevinden, zoals cloud-first, cloud-heavy of hybride. Veel klanten, waaronder Avery Dennison en Hitachi, gebruiken oplossingen zoals de Okta Access Gateway om vanaf elk device en vanaf elke locatie veilig verbinding met hun on-prem services te maken. Duizenden andere klanten gebruiken het superduo Okta Single Sign-On en Okta Multi-Factor Authentication om veilig toegang tot SaaS-services te krijgen. En dankzij factoren zoals Okta Verify en WebAuthn kunnen organisaties die worden samengevoegd dezelfde robuuste security policies en frictieloze toegangsexperiences blijven gebruiken voor zowel hun in-cloud als hun on-prem applicaties.

Met de Okta Identity Cloud kunnen organisaties de juiste balans vinden tussen securityvereisten, geweldige user experiences en efficiënte, effectieve IT-processen. Okta behaalde een 5/5-score op criteria die een grote invloed op de werkexperience van onze klanten hebben:

 • Single Sign-On
 • Veilige toegang
 • Gebruikersauthenticatie
 • Lifecycle management van gebruikers
 • User experience en navigatie
 • Performance en beschikbaarheid

We willen organisaties helpen om niet alleen de uitdagingen van vandaag maar ook die van morgen het hoofd te bieden. Daarom hebben we een visie en een roadmap opgesteld om nieuwe manieren te vinden waarop identity aanvullende waarde kan bieden. Op Oktane21 hebben we bijvoorbeeld uiteengezet hoe het Okta Identity Platform wordt uitgebreid tot een samengevoegde Access Management-, Identity Governance- en Privileged Access-oplossing. Daarnaast hebben we Okta FastPass gelanceerd voor een authenticatie-experience die volledig passwordless is.

We zijn er trots op dat deze visie zoveel weerklank vindt bij onze klanten en partners. De scores die we van Forrester hebben gekregen in de categorie Strategie zien we als bevestiging dat we met onze innovaties op de juiste weg zijn. Okta heeft nog meer 5/5-scores behaald voor onderdelen die naadloos aansluiten op dit streven naar innovatie:

 • Productvisie
 • Innovatieroadmap
 • Marktbenadering
 • Product- en serviceondersteuning
 • Partnerecosysteem

En het einde is nog lang niet in zicht want we zijn ervan overtuigd dat er altijd ruimte is om te groeien. Met de recente release van admin-rollen op maat en nieuwe investeringen in de identity-automatisering van Okta Workflows en Okta Identity Governance willen we de mogelijkheden op het gebied van gebruikersdirectory, rapportage en compliance verder uitbreiden om onze community nog beter van dienst te zijn.

Tot slot heeft Okta ook in de categorie "Marktaanwezigheid" van het Forrester-rapport een 5/5-score behaald op alle beoordeelde criteria:

 • Omzet van Enterprise IDaaS
 • Omzetgroei van Enterprise IDaaS
 • Installed base van Enterprise IDaaS

Identity blijft zich ontwikkelen en dat geldt ook voor de behoeften van onze klanten- en partnercommunity. We zijn erg vereerd met deze erkenning en verheugen ons op de innovaties waarmee we volgend jaar een nog breder scala aan klantbehoeften willen ondersteunen. Wilt u meer informatie over de beoordeelde leveranciers of bent u benieuwd naar andere marktinzichten die van toepassing zijn op het jaar 2021? U kunt hier het volledige rapport van Forrester lezen.

Klik op de links als u meer wilt weten over de hierboven besproken Workforce Identity-oplossingen of over onze nieuwe investeringen in bijvoorbeeld Okta Workflows.