Wat is CIAM en waarom is het belangrijk?

Veel organisaties wenden zich tot Customer Identity and Access Management (CIAM) om op veranderende behoeften van klanten in te spelen en aantrekkelijke digitale experiences te creëren die vertrouwen opbouwen. Maar wat is CIAM en waarom is het belangrijk?

In de snel veranderende en steeds meer onderling verbonden digitale wereld van vandaag de dag, speelt identity en access management een centrale rol in elke customer journey. Identity management helpt allerlei organisaties (van banken en retailers tot overheidsinstellingen en zorgleveranciers) om vertrouwen op te bouwen en aan de toenemende vraag van klanten naar snellere en veiligere digitale experiences te voldoen. 

Maar wat is Customer Identity and Access Management (CIAM), wie heeft het nodig en hoe kiest u de juiste provider voor de CIAM-oplossing van uw organisatie? In deze blogpost geven we antwoord op de bovenstaande vragen en bieden we u een kort overzicht van alle manieren waarop CIAM uw customer experience kan verbeteren en succes kan genereren.

Wat is CIAM?

Maak u geen zorgen als u nog steeds niet weet wat CIAM precies inhoudt. U bent niet de enige. Veel mensen kunnen niet goed uitleggen wat CIAM is, maar u gebruikt het waarschijnlijk al elke dag zonder dat u het in de gaten heeft. Bijvoorbeeld door u te identificeren met een vingerafdruk of via gezichtsherkenning, of door u te registreren op een nieuwe website met uw social media-account. CIAM is overal om ons heen.

CIAM wordt gebruikt in veel verschillende use cases en biedt talloze voordelen, maar kan het beste worden omschreven als een digitale identiteitslaag. Organisaties kunnen deze identiteitslaag implementeren in klantgerichte apps, websites en portals om te verifiëren wie hun klanten zijn en om te bepalen tot welke assets ze toegang mogen hebben. Dit zijn de drie belangrijkste functies die een effectieve CIAM-technologie moet bieden:

  • Authenticatie: deze functie controleert of de mensen die inloggen bij hun account daadwerkelijk zijn wie ze beweren te zijn, om diefstal van gegevens en fraude te voorkomen.
  • Autorisatie: deze functie zorgt ervoor dat alleen de juiste klanten de juiste toegang krijgen tot de apps, tools en services die ze nodig hebben op basis van hun unieke gebruikersprofiel.
  • User management: deze functie vereenvoudigt het customer identity management in complexe IT-omgevingen om digitale experiences te stroomlijnen voor de eindgebruiker.

Wie heeft CIAM nodig?

Het maakt niet uit of u een B2B- of B2C-organisatie heeft, de tevredenheid van de klant staat altijd voorop. Nu de digitale transformatie zich steeds verder uitbreidt, is het cruciaal voor het succes van uw organisatie dat u op de veranderende behoeften van uw klanten kunt inspelen door veilige, frictieloze omnichannel-toegang te bieden tot al uw apps en services. CIAM biedt een eenvoudige oplossing voor deze complexe uitdaging.

Hoe kan CIAM uw customer experience verbeteren?

Klanten stellen vandaag de dag hogere eisen dan ooit tevoren. Ze gaan er simpelweg vanuit dat organisaties aan hun behoeften tegemoet komen. Vertrouwen, security en toegankelijkheid scoren alle drie hoog op hun lijst met prioriteiten. En als u daar niet aan voldoet, is de kans groot dat klanten hun aankoopproces afbreken en naar de concurrent gaan. Enkele manieren waarop u dit kunt voorkomen met CIAM:

  1. Klantdata privé en veilig houden

Klanten maken zich veel zorgen over de privacy van hun data en de explosieve toename van cybercriminaliteit. Maar met CIAM-technologie kunt u elke login verifiëren met krachtige multi-factor authenticatie (MFA) en kwetsbare gebruikersnamen en wachtwoorden overbodig maken door over te stappen op single sign-on (SSO). Hiermee wordt het risico op datalekken met maar liefst 75% teruggedrongen (Making A Business Case for IAM, Forrester 2019). Daarnaast helpt CIAM om vertrouwen op te bouwen bij elke interactie met de klant.

  1. Frictie bij het inloggen wegnemen

Niets jaagt klanten sneller weg dan een trage en frustrerende login- of registratie-experience. Klanten kunnen met SSO tot 50% sneller inloggen bij apps, omdat hiermee het gebruik van meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden wordt vervangen door één veilige passwordless authenticatie die toegang biedt tot alle accounts op elk gewenst device.

  1. De personalisatie verbeteren

In de moderne digitale wereld bouwen klanten vertrouwen en loyaliteit op bij organisaties die hen kennen. CIAM zorgt ervoor dat data uit alle IT-systemen wordt samengevoegd op één centrale, veilige locatie. Zo kunnen organisaties waardevolle informatie over login-gedrag verzamelen en een beter inzicht krijgen in wat belangrijk is voor een positieve customer experience.

Hoe kiest u de juiste CIAM-oplossing voor uw organisatie?

De markt voor CIAM-oplossingen is zeer competitief, waardoor het kiezen van de juiste CIAM-provider een moeilijke beslissing kan zijn. Hier zijn een paar belangrijke vragen die u in overweging kunt nemen om de keuze wat makkelijker te maken.

  1. Hoe goed staat uw CIAM-provider bekend?

Als u twijfelt, vertrouw dan altijd op de stem van de klant. Ga op zoek naar organisaties die dezelfde doelstellingen en knelpunten hebben als u en kijk hoe goed hun CIAM-provider erin slaagt die uitdagingen te overwinnen, zowel op de korte als op de lange termijn.

  1. Ondersteunt de CIAM-oplossing zowel on-prem apps als cloudapps?

Hoewel cloud de toekomst is, maken veel organisaties nog steeds gebruik van legacy systemen om hun klanten te ondersteunen. Ga daarom op zoek naar een flexibele CIAM-oplossing die eenvoudig kan integreren met zowel cloudapps als on-prem apps en die aan uw behoeften kan worden aangepast wanneer dat nodig is.

  1. Is de CIAM-oplossing schaalbaar?

De technologie die uw customer identity-uitdagingen van vandaag oplost, kan mogelijk niet de uitdagingen van morgen oplossen. Kies daarom een CIAM-oplossing die probleemloos met uw organisatie kan meegroeien en uitmuntende customer experiences blijft creëren.

Wilt u meer weten over wat CIAM is en wat de voordelen voor uw organisatie zijn, download dan uw exemplaar van Wiley's eBook CIAM voor Dummies of neem contact op met een van Okta's vriendelijke experts.