Checklist met 10 stappen voor een Customer Identity-strategie

Weet u wat het precies inhoudt om een Customer Identity-strategie op te stellen? Bekijk onze checklist met 10 stappen voor een succesvolle CIAM-strategie.

In een wereld waarin customer experience de plaats heeft ingenomen van prijs en product als voornaamste onderscheidende kenmerk voor merken, is investeren in customer identity and access management (CIAM) een verstandige keuze voor bedrijven die vooruitdenken denken. Maar wat maakt een goed CIAM-platform nu eigenlijk goed? En hoe kunt u de beste keuze maken tussen de verschillende oplossingen? 

Om ervoor te zorgen dat u ook de juiste keuze maakt en de juiste customer identity-oplossing voor uw organisatie plant en implementeert, hebben we een checklist met 10 stappen opgesteld voor alle zaken waarmee u rekening moet houden bij het opstellen van uw CIAM-strategie:

1. Ken de frustraties van uw klanten

Voor het verbeteren van de customer experience kan CIAM een krachtige tool zijn, maar alleen als u weet welke gebieden verbetering behoeven. Denk daarbij aan alles wat binnen uw organisatie kan leiden tot frustratie bij klanten, van trage registratieprocessen en zorgen over de beveiliging tot het ontbreken van integratie met moderne apps en tools, voordat u op zoek gaat naar een CIAM-platform dat deze problemen kan oplossen. 

2. Stel uw doelen op voor customer experience

Stel enkele helderen doelen op voor de experience die u uw klanten wilt bieden. Hoe onderscheidt u zich met uw digitale interacties van de concurrentie? 

Stel bij uw keuze voor een CIAM-oplossing met name vragen als de volgende: Willen we soepele en veilige toegang bieden tot alle apps met een unieke, veilige login? Willen we een volledige omnichannel-experience voor al onze kanalen bieden?

3. Bepaal uw zakelijke doelstellingen voor de lange termijn

Niet alleen moet u beslissen welk type customer experience uw organisatie wil bieden, u moet ook duidelijk voor ogen hebben wat uw organisatie de komende 5 tot 10 jaar wil bereiken. Is het aanboren van nieuwe markten een belangrijk streven? Bent u van plan een nieuw product of nieuwe service te lanceren? Is de CIAM-oplossing die u op het oog heeft in staat deze ambities systematisch te ondersteunen?

4. Definieer uw security-strategie

Nu cybercriminaliteit alsmaar blijft toenemen, is het belangrijker dan ooit om uw klanten te verzekeren dat hun data veilig zijn. Ga om de klantenbinding te bevorderen en voor gemoedsrust te zorgen eens na welke stappen uw organisatie kan zetten om op alle kanalen veiliger toegang te bieden die aan de regelgeving voldoet, niet alleen nu maar ook in de toekomst.

5. Geef voorrang aan uw CIAM-behoeften

Hoewel de juiste CIAM-oplossing uw organisatie tal van voordelen te bieden heeft, is het van belang om voorrang te geven aan de CIAM-functies die de organisatie het hardst nodig heeft. Kijk naar alles, van user experience en dataprivacy tot digitale transformatie en zakelijke vereisten; bepaal vervolgens aan de hand van de verkregen antwoorden welke CIAM-oplossing het beste aan uw behoeften voldoet.

6. Bereken de kosten voor het zelf bouwen van een CIAM-oplossing

Het zelf bouwen van een CIAM-oplossing is een optie die wellicht door veel business leaders wordt overwogen, maar bedenk wel dat de kosten op zowel de korte als lange termijn schrikbarend hoog zijn. Waarom dat zo is, kunt u lezen in ons recente blog Waarom het bouwen van CIAM moeilijker is dan u denkt waarin we alle uitdagingen en oplossingen uitgebreid bespreken.

7. Zoek naar een kant-en-klare CIAM-oplossing van een toonaangevende leverancier

In plaats van alle uitdagingen van het bouwen van een CIAM-oplossing zelf op te lossen, kunt u ook kijken naar een CIAM-expert zoals Okta, die voor u een customer identity-platform van wereldklasse kan bouwen, beheren en onderhouden. Zo krijgt u alle voordelen van customer identity zonder alle rompslomp en kunt u meer tijd en resources besteden aan het versterken van andere gebieden van uw organisatie.

8. Implementeer CIAM op schaal

Nadat u een CIAM-oplossing heeft gevonden die aan al uw zakelijke behoeften voldoet, kunt u de oplossing gaan implementeren in alle klantgerichte apps, websites en portals. Om te zorgen dat de implementatie zo soepel en snel mogelijk verloopt, moet u een CIAM-oplossing kiezen die kant-en-klare integraties biedt met toonaangevende leveranciers van cloud- en on-prem oplossingen.

9. Benut het volle potentieel van CIAM 

Om u te helpen alles uit uw investering in CIAM te halen, hebben we een roadmap samengesteld voor alle tools en processen die u nodig heeft om het volle potentieel van CIAM te benutten naarmate uw organisatie groeit. Ontdek in ons CIAM-maturiteitsframework wat CIAM-maturiteit is, welke voordelen dat voor uw bedrijf heeft en hoe u dit kunt bereiken.

10. Maak identity tot kernpunt van elke customer journey

Met de juiste CIAM-oplossing moet het eenvoudig zijn om u met customer experiences van wereldklasse te onderscheiden van de concurrentie. Voor meer informatie over hoe u dat kunt bereiken en om te zien hoe Okta u kan helpen om nu en in de toekomst alles uit uw CIAM-oplossing te halen, kunt u hier contact opnemen met onze vriendelijke experts.