Okta's vernieuwde admin console en dashboard — Nu in EA!

Onze klanten vertellen ons vaak dat de admin experience een van hun (vele) favoriete onderdelen van Okta is. Ze vinden het fijn dat ze vanaf één plek alle taken op het gebied van identity en access management kunnen beheren. Ze hoeven niet meer tussen verschillende tools en schermen heen en weer te schakelen om gebruikers te beheren of toegangsopties te beveiligen. Ook zijn onze klanten enthousiast over de eenvoud van onze kant-en-klare configuraties en interactieve wizards waarmee ze snel en moeiteloos allerlei gangbare taken kunnen uitvoeren, zoals het implementeren van nieuwe applicaties en het opstellen van nieuwe policies. Bovendien vinden ze het handig dat ze met Okta in een handomdraai de best practices voor beveiliging kunnen invoeren, zodat het IT-team zich minder zorgen hoeft te maken over wie toegang tot wat heeft, en meer tijd kan besteden aan activiteiten die de groei van de organisatie bevorderen.

En aan de basis van de admin experience staat uiteraard de Okta admin console. Het doet ons daarom veel plezier om de lancering van onze vernieuwde admin console aan te kondigen. Na de recente vernieuwing van het Okta dashboard voor de eindgebruiker, heeft nu ook de admin console een moderne look-and-feel gekregen. De console is nu intuïtiever te gebruiken en eenvoudiger te bedienen op een mobiel device. Ook het admin dashboard is vernieuwd en bevat nu widgets en nieuwe manieren om de status van uw Okta-omgeving te controleren. U kunt het vernieuwde dashboard nu als EA-functie inschakelen via de Okta-functiemanager. Laten we alle wijzigingen eens onder de loep nemen...

Een modern design met verbeterde toegankelijkheid

Het eerste wat opvalt is het opgefriste uiterlijk met nieuwe lettertypen en kleuren. Dit is niet alleen visueel aantrekkelijker, maar draagt ook bij aan de inclusiviteit en toegankelijkheid die we ons als doel hebben gesteld.

Verder valt op dat het navigatiemenu naar links is verplaatst. Hiermee sorteren we alvast voor op een meer schaalbaar en veelzijdig ontwerp, waarin de menu's voldoende ruimte hebben om te groeien. De zoekbalk staat nu bovenaan elke pagina, zodat u sneller en eenvoudiger kunt vinden wat u nodig hebt.

A modern design with improved accessibility

Een mobielvriendelijkere navigatie

Naast de nieuwe look-and-feel hebben we ook verbeteringen aangebracht in de responsiviteit van de admin console op mobiele devices. De admin console past zich nu dynamisch aan de grootte van het browservenster aan, zodat de informatie ook op een kleiner scherm beter zichtbaar is. Dit was een veel gehoorde wens van admins die de console regelmatig via een ander device dan hun desktop of laptop gebruiken. Het nieuwe ontwerp maakt de hele admin console nog niet volledig mobielresponsief, maar legt wel de basis voor de meer mobielvriendelijkere experience die we in de toekomst willen realiseren.

Navigation is now more mobile-friendly

Nieuw admin dashboard met widgets

Het admin dashboard is het eerste wat admins zien wanneer ze de Okta admin console openen. Het dashboard geeft in één oogopslag een overzicht van de belangrijkste informatie die admins nodig hebben. In het vernieuwde admin dashboard is nu ruimte vrijgemaakt voor meer praktische inzichten voor admins. Deze informatie wordt via verschillende nieuwe widgets aangeboden:

 • Overview: totaal aantal en percentage wijzigingen in gebruikers, groepen en SSO-apps
 • Status: globale status van de Okta-service en de organisatiespecifieke agents
 • Tasks: belangrijke taken die admins moeten voltooien
 • Org changes: auditlog met specifieke admin-wijzigingen in de Okta-organisatie
 • Security monitoring: security-gebeurtenissen met hoge prioriteit binnen een organisatie
New Admin Dashboard with widgets

In de toekomst kan de informatie op het dashboard verder worden gepersonaliseerd. Hiervoor wordt het aantal widgets geleidelijk uitgebreid en krijgen admins de mogelijkheid om widgets te verplaatsen, toe te voegen en te verwijderen.

Eenvoudig inzicht in de status van Okta-agents

Okta heeft verschillende agents die worden gebruikt om Okta te verbinden met on-prem resources, zoals Active Directory, LDAP en IWA. Admins bij organisaties die verschillende Okta-agents hebben geïmplementeerd, wilden graag een eenvoudige manier om de status van deze agents te monitoren en eventuele problemen op te lossen. De nieuwe pagina voor Okta-agents toont de status en versie van elke Okta-agent die verbonden is met on-prem servers van klanten.

Easily view the health of Okta agents

Speciaal ontworpen voor developers

Tot slot laten we u met veel plezier weten dat de admin console voor developers nu in de nieuwe admin console is ondergebracht. Voorheen had Okta een afzonderlijke admin console voor developers, waardoor developers steeds heen en weer moesten schakelen tussen de beide weergaven. Deze extra stap veroorzaakte frictie en leidde tot verwarring. Nu kunnen developers gebruikmaken van alle voordelen van één weergave. Bovendien hebben we enkele speciale verbeteringen voor developers toegevoegd, zoals de mogelijkheid om

 • een voorbeeld-app met vooraf ingevulde gegevens te downloaden
 • eenvoudig de inloggegevens van klanten te kopiëren
 • snel de toewijzing van resterende apps in een developer org te bekijken
Built with developers in mind

Nu beschikbaar in Early Access (EA)

Bevalt het u wat u ziet? Dan hebben we goed nieuws! Met ingang van januari 2021 zijn de vernieuwde Okta admin console en het vernieuwde dashboard beschikbaar in Early Access. U kunt ze dus nu meteen inschakelen in uw productie-tenant. U hoeft geen instellingen opnieuw te configureren, we zetten alles over naar het nieuwe ontwerp.

Ga als volgt te werk als u een Okta-admin bent:

 1. Ga naar de admin console
 2. Selecteer Settings en vervolgens Features
 3. Schakel de Admin Experience Redesign in

Alle dev orgs hebben de nieuwe admin console-gebruikersinterface begin februari 2021 ontvangen.

We raden u ten zeerste aan te upgraden naar het nieuwe design. Nadat de vernieuwde admin experience in het voorjaar naar General Availability (GA) is overgegaan, worden alle tenants automatisch naar de nieuwe admin experience overgezet. Hier treft u alvast een preview aan!