Checklista för kundidentitetsstrategi i 10 steg

Vet du exakt vad som krävs för att skapa en kundidentitetsstrategi (CIAM)? Läs vår 10-stegs checklista för att hjälpa dig att nå CIAM-framgång.

I en värld där kundupplevelsen har gått om pris och produkt som det som särskiljer ditt varumärke, är investering i kundidentitet och åtkomsthantering (CIAM) ett klokt val för alla framåttänkande företag. Men vad är det som gör en fantastisk CIAM-plattform... fantastisk? Och hur kan du framgångsrikt välja en lösning framför en annan? 

För att säkerställa att du gör rätt val och framgångsrikt planerar och implementerar rätt kundidentitetslösning för din organisation, finns här en tiostegs checklista med alla de saker du bör tänka på när du bygger din CIAM-strategi:

#1 Förstå dina kunders frustrationer

När det gäller att förbättra kundupplevelsen kan CIAM vara ett kraftfullt verktyg – men bara om du vet vilka områden som behöver åtgärdas. Tänk på att notera allt som driver kundernas frustration inom din organisation – från långsamma registreringsprocesser och säkerhetsproblem till bristande integrering med moderna appar och verktyg – innan du börjar söka efter en CIAM-plattform som kan lösa dem. 

#2 Sätt upp dina kundupplevelsemål

Sätt upp tydliga mål för den upplevelse du vill erbjuda dina kunder. Hur skiljer dina digitala interaktioner dig från konkurrenterna? 

Gällande CIAM specifikt bör du ställa frågor som: Vill vi ge sömlös och säker åtkomst till alla dina appar med en unik inloggningsupplevelse med vårt varumärke? Vill vi ge en omni-kanalupplevelse för alla våra kanaler?

#3 Sätt upp dina långsiktiga affärsmål

Du bör även vara tydlig med vad du vill att din organisation ska uppnå under de kommande 5–10 åren, samt bestämma vilken typ av kundupplevelse din organisation strävar efter att leverera. Är tillväxt på nya marknader en viktig ambition? Planerar du att lansera en ny produkt eller tjänst? Kan CIAM-lösning som du överväger stödja dessa ambitioner på ett konsekvent sätt?

#4 Definiera din säkerhetsstrategi

Eftersom cyberbrottsligheten fortsätter att öka är det viktigare än någonsin att försäkra dina kunder om att deras data är säkra. För att upprätthålla kundlojalitet och trygghet bör du fundera över vilka åtgärder din organisation kan vidta för att leverera säkrare och mer kompatibla åtkomstupplevelser i alla kanaler, både nu och i framtiden.

#5 Prioritera dina CIAM-behov

Även om rätt CIAM-lösning kommer att ge din organisation många fördelar är det viktigt att prioritera de CIAM-funktioner som din organisation behöver mest. Fundera över allt från användarupplevelse och datasekretess till digital omvandling och affärskrav – använd sedan dina svar för att avgöra vilken CIAM-lösning som bäst uppfyller dina behov.

#6 Beräkna kostnaden för att bygga upp CIAM internt

Även om det är ett alternativ som många företagsledare förmodligen kommer att överväga är de kortsiktiga kostnaderna och de långsiktiga kostnaderna för att göra det häpnadsväckande höga. Mer information om orsaken till detta finns i vår senaste blogg om varför det är svårare än du tror att bygga upp CIAM där vi förklarar alla utmaningar och lösningar i sin helhet.

#7 Hitta en färdig CIAM-lösning från en ledande leverantör

Istället för att försöka lösa alla utmaningar med att bygga en CIAM-lösning själv ska du istället leta efter en CIAM-expert som Okta, som kan bygga, hantera och underhålla en kundidentitetsplattform i världsklass åt dig. På så sätt får du alla fördelar med kundidentitet utan krångel och kan fokusera mer av din tid och dina resurser på att stärka andra delar av din organisation.

#8 Skalbar implementering av CIAM

När du har hittat en CIAM-lösning som uppfyller alla dina verksamhetsbehov kan du börja distribuera den i alla dina kundappar, webbplatser och portaler. För att säkerställa att distributionen går så smidigt och snabbt som möjligt ska du komma ihåg att välja en CIAM-lösning som erbjuder många färdiga integreringar med ledande leverantörer av molnlösningar och lokala lösningar.

#9 Uppnå full CIAM-mognad 

För att hjälpa dig att få bästa möjliga avkastning på din CIAM-investering har vi tillhandahållit en plan för alla verktyg och processer som du bör använda för att uppnå full CIAM-mognad när din organisation går vidare. Ta reda på vad CIAM-mognad är, vilka fördelar det kan ge din verksamhet och hur du uppnår det i vårt ramverk för CIAM-mognad.

#10 Sätt identiteten i centrum för varje kundresa

Det ska vara enkelt att gå om konkurrenterna med kundupplevelser i världsklass när du har rätt CIAM-lösning. För mer information om hur du kan uppnå detta mål och för att lära dig hur Okta kan påskynda din resa mot full CIAM-mognad och framtida framgång, kontakta våra trevliga experter här.