Säkerhet och användarupplevelse: Inga fler kompromisser

Ingen tycker om att kompromissa.

När det gäller att utveckla nya erfarenheter åt sina kunder är dock produktteamen ofta tvungna att göra avvägningar mellan säkerhet och användarupplevelse.

Detta dilemma drivs av konsumenternas föränderliga förväntningar. Med varumärken som Amazon och AirBnB som ledande inom digital erfarenhet förväntar sig kunderna nu att alla deras digitala interaktioner ska vara säkra, praktiska och skyddande av datasekretessen. 

Tidigare har intressenter haft svårt att förena dessa mål. 

En snävare säkerhet innebar vanligen att friktionen – i form av lösenord och andra autentiseringsfaktorer – skulle bli ytterligare en del av användarupplevelsen. 

På samma sätt har önskan att skapa sömlösa, personliga upplevelser – som drivs av kunddata – gjort det svårt att följa sekretesslagarna. 

Så är inte längre fallet. 

Med moderna verktyg och processer är det möjligt att uppnå den perfekta balansen mellan säkerhet och bekvämlighet. Identitet är nyckeln till detta ”bästa av två världar”-förhållningssätt, vilket underlättar smidiga och enkla onlineinteraktioner och hjälper företag att bygga långsiktiga, förtroendebaserade relationer med sina kunder.

 

Juggling Privacy, Security & Convenience

Varje företag är ett bekvämlighetsföretag

”Varje företag är ett programvaruföretag” är något som ofta säga, vilket kan uppfattas lite som en klyscha i dagens digitala värld.

Det stämmer delvis, men tar inte hänsyn till de underliggande orsakerna till att stora företag producerar så omfattande mängder programvara. Företag utvecklar inte programvara bara för att bygga något nytt, utan distribuerar appar och skapar digitala tjänster för att ge sina användare det de vill ha mest: bekvämlighet.

Konsumenternas förväntningar utvecklas inte bara kontinuerligt, utan de senaste åren har de gjort det i allt snabbare takt. 

Låt oss ta kundupplevelsen inom hotell- och restaurangbranschen som exempel. 

Redan för några få år sedan förväntade sig människor att de skulle behöva vänta i kö vid receptionen för att checka in på ett hotell, oavsett hur trötta de var efter en lång flygresa. De fick tillgång till rummet med ett nyckelkort av plast, trots att de kunde bli avmagnetiserade, borttappade eller till och med (i värsta fall) stulna. Resenärer hade aldrig tänkt att det kunde finnas något bättre.

Nyligen har hotellen revolutionerat incheckningsprocessen genom att göra det möjligt att checka in via en mobilapp och använda telefonen som rumsnyckel.

Det är inte längre nödvändigt att stå i kö, du vet vilket rum du får i förväg (och kan enkelt byta om det inte uppfyller dina behov). Du kommer att erbjudas dina rekommenderade förmåner, som lojalitetspoäng eller gratis frukost. Dessutom är processen snabbare, enklare och säkrare än att använda gårdagens nyckelkort.

Denna innovation har förändrat förväntningarna.

Samma sak sker inom olika branscher, allt från sjukvård till flyg till e-handel. Människor köper inte från Amazon för att de är det största företaget eller att de har den bästa tekniken, utan helt enkelt för att Amazon gör våra liv enklare.

 

 

Säkerhet och bekvämlighet måste gå hand i hand 

Även om dagens konsumenter är angelägna om bekvämlighet – och är villiga att byta varumärken för att få det – förstår de också att deras personuppgifter har ett värde. De föredrar att köpa från företag som de litar på håller deras information säker och inte använder den för ändamål som de inte godkänt eller känner sig bekväma med.

I exemplet som vi har diskuterat – incheckning på hotellet via en mobilapp – lämnar hotellgäster inte ifrån sig sina personuppgifter vårdslöst eller utan att tänka. För att använda appen måste de självklart ange sitt namn, sin e-postadress, sitt telefonnummer och sin plats samt information om sina preferenser. I utbyte mot detta får de dock tillgång till enklare, säkrare, bekvämare och personliga incheckningsupplevelser. 

Det är ett byte. 

Moderna konsumenter är villiga att byta ut sina personuppgifter mot bättre digitala upplevelser. Det är därför som 72 procent av de tillfrågade i vår undersökning om digitalt förtroende 2022 sa att de skulle vara villiga att skapa ett onlinekonto hos ett nytt företag om de utlovade förmåner eller en enkel, strömlinjeformad process. Men de måste också lita på att varumärket skyddar deras uppgifter.

Du behöver inte kompromissa med identiteten

Affärsintressenter bör inte längre acceptera avvägningar mellan säkerhet och bekvämlighet. Med identitetslösningar från Okta och Auth0 som utgör grunden för dina kundupplevelser får du frihet att välja båda utan att behöva kompromissa. Men hur bygger du upp dessa erfarenheter?

Friktionslösa och säkra inloggningar och registreringar

Kontoregistrering och inloggning är din digitala ytterdörr och representerar det första intrycket av ditt varumärke. Jobbiga erfarenheter av invecklade lösenordsregler, onödiga dataförfrågningar och överdrivna uppmaningar om MFA kommer endast att hjälpa till att alienera kunder innan de har möjlighet att komma åt – eller till och med registrera sig för – dina tjänster. 

Genom att arbeta med en identitetsleverantör som Okta och Auth0 kan du effektivisera inloggnings- och registreringsupplevelsen med lösenordsfri autentisering som innehåller biometri, magiska länkar, faktorsekvensering och WebAuthn som byggstenar.

Funktioner som adaptiv multifaktorautentisering ger ett extra säkerhetslager med minimal friktion för användaren med uppmaningar som bestäms dynamiskt via kontextuella faktorer som enhet, plats eller användarbeteende.

Samtyckeshantering och dataefterlevnad

Som tidigare nämnts ökar konsumenternas medvetenhet om datasekretess och myndigheterna slår till mot bristande efterlevnad. 

Oktas lösningar för samtyckeshantering låter dig automatisera hanteringen av kundens personuppgifter och säkerställa att samtycken efterfrågas, lagras och uppdateras på rätt sätt. Dessutom hjälper Auth0s funktioner för läckta lösenord och autentiseringsskydd dig att ligga steget före dataintrång och ta hänsyn till kapningsförsök.

Med dessa lösningar kan du skapa en säker, enskild sanningskälla som länkar data till identitet mellan system, vilket ger dig den synlighet och registrering som du behöver för att hantera dina efterlevnadskrav.

Sömlösa omnikanal-upplevelser

Alltför ofta lagras användarnas identitetsdata i olika silor, vilket leder till osammanhängande upplevelser och kunder som behöver flera inloggningar för att få åtkomst till olika tjänster och program.

Hantering av kundidentitet från Auth0 förenar dessa data för att skapa en enda sanningskälla för varje kund. Den ger en centraliserad, 360-graders bild av deras resa genom alla dina appar, så att du kan ge personliga upplevelser där du kan sälja mer och korssälja effektivt.

 

Vill du leverera säkerhet, bekvämlighet och integritet för dina kunder? Läs vår vitbok: Så här skapar du den identitetsupplevelse som dina kunder vill ha som utforskar:

  • Hur nuvarande kundidentitetsstrategier misslyckas med att uppfylla kundernas krav
  • Vad moderna konsumenter förväntar sig av framtida identitetsupplevelser
  • Hur kundidentitet minimerar kundernas frustration och förbättrar säkerheten

Upptäck mer om de kundidentitetslösningar som är tillgängliga från Okta och Auth0.